okay , salam 1 malaysia...............
hihii..
entry kali niy nk share dengan korang 1 resepi makanan exotic ...
nk tanya korang penah makan x PELANDUK ???? atau korang sendiri tak pasti tentang rupa bentuk pelanduk?
ok, pelanduk boleh di makan.. daging dia mmg sangat manis..(my parent said) sbb akupun xmkn pelanduk niy.. sbb kesian..
dan resepi niy bukan lah resepi aku. tapi resepi diambil dr PUAN ZAIYATI ABDUL WAHAB a.k.a my mom..
kalau korang masih ragu2 lagi dengan rupa paras cik pelanduk niy... meh aku tunjuk kan...
opss... silapp YANG INI BUKAN pelanduk..
yang ini baru peladuk......
dah kenal skrg??
kalau mcm 2jom kita try resepinya pulak.....
rasepinya::
1 ekor pelanduk..(di siang,dicuci dan kemudian cuci dengan garam dan limau,biar 20minit sebelum bilas)
4biji kentang
2 peket rempah serbuk kari daging
santan
4sudu besar kerisik
garam secukup rasa
bahan tumis::
4 labu bawang merah dimayang
1 labu bwang putih dimayang
1 inci halia dihiris
kulit kayu mais
bunga lawang
minyak masak
bahan blend/kisar::
1 labu bawang merah
6 ketul bawang putih
1 inci halia
bahanhiasan::
daun sup dan bawang goreng
cara-caranya-->>
panaskan kuali dan minyak masak.
1) tumis bahan2 tumis hingga naik bau(harum ye bukan hangit)
2)kemudian, masukkan bahan2 yang di blend tadi.. kacau hingga garing..
3)masukkan daging pelanduk dan biar kecut.. (tumisan meresap dalam daging)
tuang setengah cawan air..
4)masukkan santan dan kentang.. biarkan sehingga kentang empuk..
5)setelah kentang empuk,masukkan garam..biar mendidih dan buih2 halus hilang...
6)boleh lah dihidang kan bersama bhn2 hiasan..
++hidangan untuk 6 orang dewasa++
wahhh..xpenah2 makan pelanduk..pergi berburu kat mane ni??hehehe..
ReplyDeletesalam kenal,dtg dan follow sini..kalu free jemputla follow jgk yea =)