bahan-bahan::
bahan tumisan>
1 labu bawag merah (mayang)
4 ulas bawang putih (mayang)
1batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
1 rempah sup bunjut
2 sudu besar black paper(lada hitam)-tumbuk
1labu bawang merah -tumbuk
3 ketul bawang putih -tumbuk
minyak untuk menumis
bahan2 lain>>
400 gram ayam potong kecik-kecik
1 batang carrot(lobak merah)
3 biji kentang (potong dadu)
sedikit perasa ayamatau stok ayam
garam secukup rasa
yang penting sekali
1 paket bihun yang direbus sehingga lembut, toskan dan letak dalam bekas hidangan.
bahan kuah kicap>
1 mangkuk kicap
10-15 bijicili api yang dikisar
1 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
1 biji limau nipis
campur kan kesemuanya dalam mangkuk kicap tadi....
cara-caranya::
1)panas kan kuali dan tuang minyak..biar panas seketika, tumis bahan-bahan tumisan hingga naik bau..
2)masukkan ayam dan gaul sebati,kemudian masukkan carrot dan kentang..
3)masukkan 5 cawan air.
4)masukkan serbuk perasa dan garam
5)biar sehingga mendidih dan kentang dan carrot empuk
6)suup dah pun masak
7)bolehla dimakan bersama bihun yang telah trsedia
8)hiaskan dengan daun sup dan cili merah
walla! siap suda!!
nyum,yummmmm...........
selamat mencuba..
Nampak sedap~~ :)
ReplyDelete