Friday, November 4, 2011

resepi kerabu jantung pisang ala baba&nyonya

salam semua..
di entri kali niy sy nk share 1 resepi khas dr orang2 peranakan,baba da nyonya..
resepi niy sesuai di buat sebagai lauk tambahan,sesuai untuk membuka selera dan boleh buat smpai kita bertambah2 senduk nasi kt pinggan..
(untuk 6orang)

bahan2 nya::
2 jantung pisang (direndam seketika dlm air garam supaya tak lebam)
100gram udang kecil (buang kulitnya)
sebiji mangga matang(xmuda sgt n x masak sgt) di hiris halus-halus
1 mangkuk pati santan
50gram belacan+50gram cili boh (digaul dan dipanas kan seketika dlm kuali tanpa minyak)
1biji bawang kecil dihiris nipis
garam  dan gula secukup rasa

cara2nya::
1.rebus jantung pisang dengan air hingga empuk.
2.belah 4 jantung pisang yang telah direbus tadi.kemudian hiris jangan terlalu nipis..
3.didalammangkuk kosong,masuk kan ramuan belacan dan cili  boh tadi,kemudian masukkn jantung pisang.gaulkan sebati.
4.masakkan pati santan di dalam kuali,kemudian maskkan udang,gaul hingga udang masak. tutup api dan biar kan sejuk.
5.masukkan mangga dalam mangkuk jantung dan belacan td.gaul rata.masukkan bawang.
6.masukkan pula udang sahaja kedalam mangkuk tersebut,jagna masuk kan dahulu santannya..
7.gaul sebati,dan tambahkan garam dan gula secukup rasa...
8.sebagai tambahan hiaskan dengan bawang goreng.
9.apabila mahu makan, hidangkan dengan lebihan santan tadi dan gaul bersama..
10.cubalah!!pasti sedap...insyaallah....

No comments:

Post a Comment

thanks 4 reading...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

clockeeyyy(=


Get your own Digital Clock

my always and forever LOVE

my always and forever LOVE